Kun yrittäjältä putoaa pohja, vai putoaako?

Elämme epävarmoja aikoja. Kaikilla on nyt epätietoisuus käsillä, riippumatta siitä oletko yrittäjä vai et. Itse yrittäjänä olen ollut alkuun kauhuissani. Pelännyt ja miettinyt mitä seuraavaksi. Epätietoisuutta ei ollenkaan paranna sitä, että olen jo alkuvuodesta ehtinyt menettää kaksi sukulaistani ja puhti on ollut muutenkin hieman poissa.

Mutta olenhan yrittäjä sanan varsinaisessa muodossa. Kiinteät kulut juoksevat vaikka minä en juoksisikaan. APUA!

Näinhän se menee, vaikka toisaalta jokainen ihminen on oman elämänsä yrittäjä. Kaikki me teemme itse päätöksemme, liittyy se sitten yritykseen tai omaan henkilökohtaiseen elämäämme. Mitä siis nyt?

 

Alun paniikin jälkeen aloin ajatella oppimiani asioita. Jokaisessa asiassa saattaa ollakin muutoksen siemen tai ainakin vanhojen totuttujen kaavojen muuttaminen. Jokaisen yrittäjän pitäisi olla hereillä, kun maailma ympärillä muuttuu, oli tätä koronaa tai ei. Ikuisesti asiat eivät samanlaisina pysy. Vain epävarmuus tulevasta on pysyvä olotila.

 

Koska itse olen yksinäinen yrittäjä minulla saattaa kuitenkin olla jokin etu tässä tilanteessa. Oletteko koskaan miettineet, kuinka helppo meidän on reagoida nopeasti muuttuvan tilanteen mukaisesti. Pystyvätkö isot yritykset samaan kankeilla toimintatavoillaan – eivät pysty. Sinä sen sijaan pystyt siihen nopeallakin aikataululla. Ei sinua kukaan pakota jämähtämään paikoilleen. Voit tehdä niin kuin sinua itseäsi huvittaa ja reagoida tilanteeseen sen tarvittavalla tavalla.

 

Kun pidät ajatuksesi ja korvasi auki tässä tilanteessa, voit myös jotakin oppia. Ala miettiä tilannetta asiakkaiden kannalta, mitä he tarvitsevat juuri nyt. No positiivista tsemppausta nyt ainakin mutta… mitä sinä heille voisit tarjota? Omasta hoitolastasi käsin tai vaikkapa verkon välityksellä?

 

Hengittele hetken rauhassa, ota kynä ja paperia ja anna ajatustesi lentää. Toisilla taas auttaa happihyppy raikkaassa ilmassa ja ideat sinkoilevat villisti mielessä. Mutta tämä kohta on erittäin tärkeää eli ne ajatukset, jotka putkahtelevat mieleemme. Niillä on merkitystä ja ne ohjaavat meitä seuraavaan askeleeseen.
Annan muutaman oman idean, jotka tulivat mieleeni. Oli sinun osaamisesi mikä tahansa näillä samoilla ajatuksilla voit pallotella mielessäsi.

– Ota yrityksesi somekanava haltuun ja keksi sinne asiakkaillesi sopivaa sisältöä. Kerro vaikka käsien hoidosta ja sen tärkeydestä tällaisena ajankohtana. Kuivat ja rikkoontuneet kädet ovat portti pöpöille kehoosi. Mieti asioita, joista ihmiset saavat hyvää tietoa ja apua.

– Kerro jokin kehollinen tai mielellinen vinkki, joka auttaa jaksamaan vaikkapa kotona karanteenissa olevia. Jumppaa tai venyttelyä, kehollisesti ja mielellisesti.

– Opeta ihmisille, miten peset ja desinfioit kädet oikeaoppisesti. Kerro minkälaisia tuotteita siihen voi käyttää tai jopa tehdä itse.

– Kerro miten voit rentoutua tai tehdä meditaatiota ihan itseksesi. Aina ei myöskään kannata roikkua somessa ylenmäärin. Se ahdistaa ja saa asiat tuntumaan vieläkin surkeammilta. Kehota heitä pitämään tietoisia taukoja mediasta. Edes hetkittäin. Toimi näin myös itse!

– Muista positiivisuus kanavillasi. Tällä tarkoitan, ettet turhaan lietso hysteriaa. Se ei auta ketään selviämään tilanteesta. Vaikka tilanne on tietenkin vakava, se ei tarkoita, ettei asioiden pieniä ja suuria positiivisuuksia tarvita.

– Nyt ehdit itsekin ehkä opettelemaan uusia taitoja tai jopa mennä omalle epämukavuusalueellesi. Ota rohkea askel ja toteuta se mitä olet ajatellut. Verkkokauppa, uusi tai toinen toimiala, kokeile rohkeasti. Tässä tilanteessa nopeakin reagointi on hyväksi. Myy sellaisia tuotteita rohkeasti, joita aavistelet ihmisten nyt tarvitsevan. Aina voi aloittaa pienesti tai kokeilemalla. Jostakin on aina aloitettava. Mutta pienenä toimijana tämä on meille iso etu!

– Epävarmojen aikojen jälkeen koittaa normaali arki. Mitä tämä sitten tarkoittaakin tulevaisuudessa. Mutta jos nyt ajatellaan, että ihmiset ovat 2-4 viikkoa kotona. Tämän jälkeen lähdetään arkeen mitä se tarkoittaa? Ehkä jopa sitä, että varauskalenterisi tulee täyttymään hurjaa vauhtia. Jokainen asiakkaasi tarvitsee sinua samaan aikaan. Pahimmillaan tai parhaimmillaan se tarkoittaa sitä, että silloin sinä teet pitkää päivää. Kaikki haluavat hoitaa itsensä taas kuntoon ja juhlakausikin on tulossa. Ei kukaan voi linnoittautua kotiinsa seuraaviksi kuukausiksi, itse en siihen ainakaan jaksa uskoa.

– Parhaimmillaan tämä tarkoittaakin sitä, että sinun yrityksellesi on varmasti töitä pitkäksi aikaa. Ja jos olet tähän hiljaisimman ajan toiminut fiksusti ja auttanut heitä selviämään, kiitos tästä tulee sinulle takaisin.

– Voisitko yhdistää joitakin osa-alueita kollegojesi tai muiden sidosryhmien kanssa? Tehdä yhteistyötä tai jotakin siihen liittyvää. Verkostoidu muiden kanssa!

– Keksi jokin uusi (väliaikainen) ansainta mahdollisuus. Auta naapureita ostosten teossa, myy jotakin mitä nyt sitten tarvitaankaan, vaikka se ei olisi muuten valikoimissasi. Käsidesiä, pesuaineita, saippuaa, käsivoiteita, yksityisille tai yrityksille. Mieti voitko lähettää paketteja postin kautta, vaikka nyt väliaikaisesti.

– Jokin tällainen muunlainen ansaintakeino voisi auttaa tämän pahimman ajan ylitse. Voit varmasti myös tarvittaessa heittää keikkaa, vaikka sairaanhoitopuolella jos sinulta löytyy sellaiseen koulutuskin.

– Kaikki keinot kannattaa nyt miettiä eteenpäin. Usko itseensä ja omaan tekemiseen kannattaa luottaa ja rohkeasti miettiä näitä asioita myös ääneen. Ajatusten vaihto muiden kanssa kannattaa ja parviälyllä voi joskus olla hyviä ja pitkäkestoisia seuraamuksia, myös siis niitä hyviä 😊

– Muistakaamme että yhdessä olemme enemmän <3

– Auta ja ideoi muiden kanssa. Pidä workshoppeja ja koulutuksia netissä. Ota selvää, jos et tiedä. Meillä on kuitenkin puhelin koko ajan käsissämme ja samalla koko maailma auki! Visioi ja ideoi suuresti ja kokeile rohkeasti.

 

Minulla näitä ideoita riittäisi mutta parasta jos näitä pääsee toteuttamaan yhdessä muiden kanssa. Haluan vahvasti uskoa, että hyvät ajat palaavat jälleen keskuuteemme. Yhteiskuntamme tulee muuttumaan varmasti tämän jälkeen. Muutokset alkavat aina jostakin. Ehkä etätyöt vihdoinkin lyövät kunnolla läpi. Yritykset huomaavat, että kuinka helppoa tämä onkaan toteuttaa ja työteho ei huonone. Minulla on hoitolassa nyt jo muutamia asiakkaita, jotka poikkeavat hoitoihin ’kesken’ työpäivän. Tämä on yritykselleni pelkästään hyvä asia, kun yleisesti varukset painottuvat iltapäivä painotteisesti.

Uskon, että ihmiset kaipaavat karanteenin jälkeen kosketusta, läheisyyttä ja hemmottelua. Nämä kaikki asiat ovat niitä ihmisen perustarpeita ja ne eivät katoa mihinkään. Tarvetta näille löytyy aina ja näitä eivät koneet pysty tuottamaan. ideoi ja toteuta siis rohkeasti. Voit vielä yllättyä positiivisesti.

 

Suuri tsemppi meille kaikille tulevaan. Jos sinulle tulee ideoita ja kysymyksiä. Kommentoi unelmien hoitolan face -sivuille ja katsotaan mitä saadaan aikaan 😊

 

Tai laita viestiä terhi@unelmienhoitola.fi

 

Terkuin Terhi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *